Wat je altijd al wilde weten…

 • De Hartekamp heette lang geleden eerst Thorenvliet. De naam Hartekamp is mogelijk een samentrekking van de naam van de Amsterdamse koopman Hendrik Zeegersz van de Camp en de destijds op het landgoed aanwezige herten.  
 • De bijnaam van het landhuis was vroeger het ‘witte paleisje’ 
 • De Zweedse arts en plantkundige Carolus Linnaeus verbleef regelmatig op De Hartekamp later ook als botanicus en lijfarts van eigenaar George Clifford jr 
 • George Clifford jr, eigenaar van De Hartekamp van 1727-1760 besteedde gemiddeld 12.000 gulden aan onderhoud per jaar. 
 • Er was een tijdje een dierentuin op De Hartekamp met tijgers, wilde honden, apen, Indische herten, en geiten, Afrikaanse zwijnen, en grote aantallen exotische vogelsoorten. 
 • Het heeft overigens weinig gescheeld of al in 1810 zou De Hartekamp zijn gesloopt, waarvoor de gemeente Heemstede al goedkeuring had verleend. Medio 1809 was De Hartekamp verkocht aan de Beverwijkse makelaar en grondspeculant Christiaan Stumphius. Hij vond het hoofdgebouw ‘uit de tijd’ en wilde het slopen. 

 • Keizer Wilhelm was 103 maal te gast bij de bewoonster van de Hartekamp uit de jaren twintig van de vorige eeuw: Catalina von Pannwitz-Roth. Elke keer was het feest als Wilhelm kwam, elke 25e keer dat hij te gast was, zelfs extra groot feest en een ereboog. En dat was ook feest voor de ondernemers uit de buurt, de wijn was niet aan te slepen. 
 • Een schilderij dat oorspronkelijk bij von Pannwitz in De Hartekamp hing van Jan Steen, (Het doktersbezoek) is begin 2000 voor ruim 1 miljoen dollar verkocht bij Sotheby’s. 
 • Het theehuisje is in zijn geheel uit Amsterdam overgebracht naar Heemstede. 
 • De Duitse Rijksmaarschalk en kunstverzamelaar Hermann Göring was weliswaar een minder gewenste bezoeker, maar dankzij de verkoop van enkele waardevolle stukken kreeg mevrouw Von Pannwitz een vrijgeleide naar Zwitserland en ontving zij de toezegging dat de Hartekamp nimmer door Duitsers zou worden bezet. Na de bevrijding zijn deze gerecupereerde kunstschatten in het Rijksmuseum terechtgekomen. De overige kunst is later ten dele in New York geveild. 
 • De Hartekamp werd in 1952 verkocht, voor 330 duizend gulden aan de Broeders Penitenten van de Heilige Franciscus. 
 • Er gaat een hardnekkig gerucht dat beelden van blote dames nog ergens op het terrein begraven liggen. Na de verkoop aan de Broeders Penitenten verdwijnen de beelden van blote dames namelijk uit de nissen in de hal van het hoofdgebouw, naar vermoed uit preutsheid. Al wordt ook niet uitgesloten dat deze om het geldelijk gewin zijn doorverkocht.  
 • Ook twee engeltjes die als parkversiering dienden, zijn plotseling verdwenen. Verondersteld wordt dat de twee ‘vlezige Cupidootjes’ ook waarschijnlijk ten prooi zijn gevallen aan de opvattingen over zedelijkheid van een der Broeders Penitenten.
 • Op de trap naar het bordes van het hoofdgebouw stonden tot ongeveer 1967/1968 twee stenen honden op hardstenen piedestals, als wakers. Op een ochtend bleken deze te zijn verwijderd; naar ieders overtuiging zijn ze op bestelling gestolen aangezien de beeldjes op een nette manier zijn losgezaagd van hun voetstukken. 
 • Het hoofdgebouw op buitenplaats De Hartekamp is een Rijksmonument en van cultuur- en architectuurhistorisch belang. Vooral vanwege de hoge ouderdom, de architectonische vormgeving en de redelijk gaaf bewaarde ruimtelijke indeling en aankleding van het interieur. Maar ook vanwege zijn beeldbepalende ligging en vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. 
 • De buitenkant van het landhuis staat decor voor het fictieve hotel De Rozenboom uit de populaire Nederlandse soapserie Goede tijden, slechte tijden. 
 • De Hartekamp is tevens decor geweest in de televisieserie Bernard schavuit van Oranje. In de serie moest het de achterkant van Paleis Soestdijk voorstellen, maar in werkelijkheid betrof het de achterzijde van de Hartekamp.

 • Sic transit gloria mundi. De geschiedenis van het landhuis in een notendop: Eerst een boerenhoeve, toen een wereldberoemde buitenplaats, daarna een pronkjuweel met een kunstverzameling, toen het hoofdgebouw van een instelling voor mensen met een beperking. 
 • Het groen op de Buitenplaats wordt beheerd door de hoveniers van de Hartekamp Groep. Elke 5 jaar wordt het historisch beheerplan bijgewerkt. 
 • In 1993 fietsten medewerkers vanuit Rashult in Zweden (geboorteplaats van Linnaeus) terug naar de Hartekamp waar Linnaeus twee jaar werkte (1735-1737). Met deze fietstocht werd geld opgehaald voor rolstoelfietsen. De totale afstand bleek 1.154 km te zijn en het bedrag dat opgehaald werd door de sponsoring was F 5.000 gulden.

   

   


Wie jarig is, trakteert!

De Hartekamp Groep bestaat 70 jaar. En wie jarig is, trakteert! 

En dat hebben we gedaan op 21 juni jl. bij bakkerij De Ruyterlaan in Bennebroek en bij taartenmakerij de Springvorm in Heemskerk. Mensen die die dag jarig waren, konden zich opgeven voor een gratis traktatie. 

De bakkers van de Hartekamp Groep hebben op beide locaties enorm hun best gedaan om voor alle jarigen een proeverij van zoete lekkernijen te maken. En omdat het de langste dag van het jaar is, konden mensen er extra lang van genieten met vrienden, buren en familie. De hele dag konden feestvarkens hun traktatie ophalen op de feestelijk versierde locaties waar sommige jarigen ook nog werden toe gezongen. Hieper-de-piep Hoera! 

 


Beleef de historie in het echt

We hebben goed nieuws, vanaf juni 2023 tot en met oktober 2023 gaat we, in samenwerking met de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek, elke eerste zaterdag van de maand een rondleiding op de Hartekamp organiseren.

In deze rondleidingen nemen we je mee in de historie van onze mooie buitenplaats en haar verschillende bewoners, tot en met het huidige gebruik door de Hartekamp Groep.

We laten je verschillende ruimtes in het hoofdgebouw zien en maken een wandeling door het park van de Hartekamp.

Dit jaar wordt er op de volgende zaterdagen een rondleiding gegeven: 3 juni, 1 juli, 5 augustus, 2 september en 7 oktober. Je kunt je hier aanmelden.


Historische tijdlijn

Hartekamp Groep historische tijdslijn


Een stukje geschiedenis van buitenplaats De Hartekamp

Landgoed De Hartekamp is onlosmakelijk verbonden met de Hartekamp Groep. De Hartekamp, of Hartecamp is een buitenplaats in de gemeente Heemstede gelegen aan de Herenweg. Sinds 1952 is op de Hartekamp een instelling voor de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking gevestigd. Landgoed de Hartekamp is een rijksmonument. De geschiedenis van het landhuis in een notendop: Eerst een boerenhoeve, toen een wereldberoemde buitenplaats, daarna een pronkjuweel met een kunstverzameling, toen het hoofdgebouw van een instelling voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. Via deze link nemen we je mee in de lange geschiedenis van het landgoed en het landhuis. Veel leesplezier.

Een buitenplaats voor 330.000 gulden

In 1953 kopen Broeders Penitenten de Hartekamp om hier een ‘gesticht voor mannelijke zwakzinnigen’ te beginnen. Zij kochten het landgoed voor 330.000 gulden. Er woonden 62 mannelijke cliënten in het hoofdgebouw onder toeziend oog van 8 broeders.

Eerste steen

In 1963 legt een broeder de eerste steen voor de nieuw te bouwen paviljoenen op het landgoed Hartekamp. De broeder is waarschijnlijk broeder Mattheus van Iersel die overste was van de Hartekamp. Eind 1964 en begin 1965 zijn de paviljoenen Plataan en Ceder klaar. Later volgen nog Wilg, Iep, Vlier en Ulmus.

Koninklijk bezoek

Het is 1988. Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van de Hartekamp is er een congres georganiseerd: ‘Misverstanden over de Medemens”. Eregast op het congres was Prinses Juliana.

Nog meer koninklijk bezoek

Prinses Margriet opent officieel de Hartekamp in Heemstede in 1971. Zij deed dit door een prachtig wandkleed te onthullen.

Harteheem 30 jaar

Het is 1993. Toenmalig premier Lubbers opende de Harteheem in Heemskerk. In die tijd een gloednieuw concept in de zorg voor mensen met een beperking. Zo nieuw, dat er anderhalf jaar voor de opening een oefenwoning van spaanplaat is gebouwd in een fabriekshal. Een groep cliënten bracht hier een dag door om te kijken wat er verbeterd kon worden aan de woning. En voor de snelle rekenaars: inderdaad, Harteheem bestaat dit jaar 30 jaar!

Utopia

Tussen 2001 en 2008 werd het festival Utopia gehouden op landgoed Hartekamp. Utopia begon in 2001 kleinschalig voor cliënten met ernstige meervoudige beperkingen. In de jaren erna groeide Utopia uit tot een groots festival waar mensen met en zonder beperkingen samen veel plezier aan beleefden.

Opening Duinwijklaan

In 2012 werd een prachtig nieuw gebouw wordt geopend aan de Duinwijklaan in Beverwijk. En nog steeds is het een heerlijke woon- en dagbestedingslocatie voor 36 oudere volwassene midden in Beverwijk.

Femke Halsema opent nieuwbouw Hartekamp

Toenmalig voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland Femke Halsema opende in 2016 de nieuwbouw op locatie Hartekamp. Ze deed dit door onder toeziend oog van veel cliënten een boom te planten.

Hartekamp Groep 65 jaar

Dit jaar (2023) bestaan we 70 jaar. In 2018 vierden we ons 65 jarig bestaan. Dat deden we met twee prachtige zangeressen: Willeke Alberti en Samantha Steenwijk. We hebben nog nooit zulke lange polonaises gezien.

 

Twee nieuwe gebouwen

In 2022 mochten we twee prachtige panden in gebruik nemen: De Ruyterlaan in Bennebroek en Harteduin in Zandvoort. Prachtige locaties waar cliënten midden in de samenleving wonen en werken. Locaties waar ook buurtbewoners welkom zijn voor een kopje koffie.

 

Zo bereikbaar mogelijk.

Vragen? Neem contact met ons op.
023 - 510 1400
Mail
Zorg aanvragen
Locaties