Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

De Hartekamp Groep versterkt!

Had jij een goede dag?

Vanuit onze visie kijken naar wat wél kan, doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat cliënten met een verstandelijke beperking een goede dag hebben.

Cliënt en medewerker hebben momentje samen

We zitten op één lijn, werken samen en ontwikkelen ons samen

Vanuit onze visie kijken naar wat wél kan, doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat cliënten met een verstandelijke beperking een goede dag hebben. Dit doen we door onze inzet te verbeteren met de methode ‘de Hartekamp Groep versterkt!’. Binnen deze methode verbinden we bekende onderdelen van onze manier van werken en geven handen en voeten aan wat we doen. Zo zorgen we ervoor dat we het samen doen: we zitten op één lijn, werken samen en ontwikkelen ons samen.

Gedragsdeskundige in gesprek met een client

De Hartekamp Groep versterkt!

Met ‘de Hartekamp Groep versterkt!’ halen we het beste uit onszelf in de manier waarop we cliënten begeleiden en samenwerken. Om meer houvast te bieden, hebben we zes bouwstenen ontwikkeld die helpen bij het dagelijkse werk op elke werkplek, van zorg tot ondersteuning. De bouwstenen vormen samen het woord ‘DROMEN’: draagkracht, relatie, ontwikkeling, meedoen, eigen kracht en netwerk.

We gebruiken deze bouwstenen om dromen waar te maken voor de cliënten en onze samenwerking.

Bouwstenen

Iedereen heeft ondersteuning nodig om zich te ontwikkelen en een goede plek in het leven of werk te vinden. De bovenste bouwstenen helpen hierbij. De onderste drie bouwstenen gaan over je kracht en het innemen van je plek. Samen versterken we elkaar, met meer of minder hulp. De bouwstenen staan in een kader, wat symbool staat voor de regels en richtlijnen binnen ons werk. Deze kaders vormen het speelveld waarin we werken aan de bouwstenen. De kaders worden bepaald door wetgeving, richtlijnen, protocollen, huisregels en professionele normen en waarden. We geven de grenzen aan en vertellen wat mogelijk is.

De bouwstenen vormen samen de Cirkel van Versterken. Met de Cirkel van Versterken kan je aan de hand van de bouwstenen per onderwerp bespreken hoe de bouwstenen ervoor staan. Samen bekijken we dan waar we aan kunnen en willen werken.

 

  1. We stimuleren cliënten en hun netwerk om te leren door hen te betrekken bij beslissingen over hun zorg en hen te ondersteunen bij het maken van (gezonde) keuzes. We zorgen voor de betrokkenheid van cliënten en verwanten bij de activiteiten die voor hen van belang zijn
  2. We werken methodisch. Zo behalen we het doel dat we voor ogen hebben zo effectief en efficiënt mogelijk en kunnen we bijsturen. Het zorgt ervoor dat we onze kwaliteit vasthouden en verbeteren. Op clientniveau hanteren we de ondersteuningsplan cyclus en op organisatie- en teamniveau de planning- en control cyclus.
  3. We voeren het goede gesprek: Om Versterkend te werken, zijn goede gesprekken noodzakelijk. Als het goed gaat én als het lastiger wordt. We bedenken daarbij altijd: Hoe doe ik dit Versterkend? Hoe komen we tot overeenstemming om versterkend te begeleiden, te zorgen en om samen te werken.
  4. We geven probeerruimte. Je krijgt ruimte om iets nieuws uit te proberen, ook al weet je niet zeker of het zal lukken. Hierbij maken we gebruik van de fasen van doen en bieden soms meer of minder hulp. We stimuleren jou om zelf te doen wat je zelf kan. Door een goede balans tussen ruimte geven en begrenzen zorgen we ervoor dat je succes ervaringen op kan doen. We zien de werkplek als leerplek.
  5. We hebben de dingen ‘gewoon goed geregeld’. We sturen met korte lijnen, werken flexibel en communiceren helder. Dit draagt bij aan het werkplezier en voorkomt werkstress. ne bieden daarbij heldere kaders om (zorg)medewerkers autonoom hun vak te kunnen laten uitoefenen. Zij worden gefaciliteerd in hun werk door de teammanagers en de ondersteunende diensten.
  6. We organiseren eenvoud in alles: Medewerkers zijn niet onnodig veel tijd kwijt aan het organiseren van randvoorwaarden en het vinden van de juiste wegen. De ondersteunende diensten spelen hierin een belangrijke rol. Belangrijke uitgangspunten zijn toegankelijkheid, digitalisering, standaardisering en heldere, eenduidige werkprocessen.

Onderdelen van de Hartekamp Groep versterkt!

Voor de begeleiding en zorg van cliënten hebben we ‘Versterkend begeleiden’ en ‘Versterkend zorgen’. Om de samenwerking tussen medewerkers te verbeteren, hebben we ‘Versterkend samenwerken’.

Versterkend begeleiden

Vanuit Versterkend begeleiden helpen we de cliënt om eigen mogelijkheden en capaciteiten te onderzoeken. We kijken naar wat wél kan en bieden een veilige relatie waarin de cliënt zich kan ontwikkelen, eigen kracht en netwerk kan vergroten en kan meedoen in de samenleving.

Kind maakt blokkentoren

Versterkend zorgen

Vanuit Verstekend zorgen stimuleren we de cliënt om meer te leren over eigen verzorging en gezondheid en gezonde keuzes te maken. We herkennen en bespreken veranderingen in gezondheid en helpen bij het verkrijgen van de juiste hulp. We blijven op de hoogte van nieuwe inzichten.

Cliënten halen boontjes af

Versterkend samenwerken

Vanuit Versterkend samenwerken werken we goed samen aan een goede dag voor de cliënten. Iedereen levert op zijn eigen manier een bijdrage en neemt regie over het werk. We ontwikkelen ons voortdurend, vanuit vertrouwen en met oog voor elkaars draagkracht, als persoon, collega, team en als Hartekamp Groep. We werken samen vanuit verbondenheid en voelen ons trots op ons werk. Zodat iedereen kan bijdragen aan wat we mogelijk willen maken voor onze cliënten.

Overdracht van werk