Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Versterkend begeleiden

Ondersteunen cliënt

Versterkend begeleiden richt zich op het ondersteunen van cliënten in hun persoonlijke ontwikkeling en zelfredzaamheid.

Denken in mogelijkheden

Het doel van versterkend begeleiden is om de cliënt te helpen om de eigen mogelijkheden en capaciteiten verder te onderzoeken. Hierbij gaan we bij de begeleiding juist niet uit van de beperkingen maar kijken we naar wat wél kan. De cliënt krijgt binnen een veilige relatie de ruimte om zich naar draagkracht te ontwikkelen en kan zo de eigen kracht en het netwerk vergroten en meedoen in de samenleving.

Cliënten ‘pakken’ de regie over hun eigen leven en zorg en worden actief betrokken bij de keuzes die gemaakt worden.

Begeleider helpt client met fietsen

De basisprincipes van versterkend begeleiden

Positieve benadering

In plaats van te focussen op wat een cliënt niet kan, richten we ons met versterkend begeleiden op de sterke punten van een cliënt.

Een van de doelen van versterkend begeleiden is om cliënten meer zelfredzaam te maken. Dit kan onder andere door ze te helpen vaardigheden te ontwikkelen waarmee ze en zelfstandiger leven kunnen leiden.

Iedere cliënt is uniek en wil andere en eigen dingen in het leven. Versterkend begeleiden houdt in dat de begeleiders van de Hartekamp Groep goed luisteren naar cliënten, hun situatie begrijpen en kijken hoe ze hun dromen kunnen bereiken.

Het zelfvertrouwen van cliënten wordt vergroot als zij zelf op onderzoek gaan, zelf ontdekken wat hun sterke kanten zijn. Hierdoor kunnen zij makkelijker nieuwe uitdagingen aan wat hun persoonlijke groei bevordert.

De cliënt staat niet aan de zijlijn maar is actief betrokken bij de begeleiding en het zorgproces.