Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Versterkend samenwerken

Alle betrokkenen hebben een rol

Versterkend samenwerken richt zich op het samenwerken tussen alle betrokkenen (cliënt, begeleiders en familie en naasten) om doelen gezamenlijk te behalen.

Samen sterker

Versterkend samenwerken gaat verder dan cliënt en begeleider. Het benadrukt de samenwerking tussen alle betrokkenen inclusief het zorgteam, de ondersteunende diensten, de familie, vrienden, wettelijke vertegenwoordigers en de cliënt. Het gaat  hierbij om open communicatie, samen beslissingen nemen en elkaars talenten en kennis optimaal benutten

Begeleider helpt client bij het zelfstandig uitvoeren van een taak

De basisprincipes van versterkend samenwerken

Samen beslissen

Niet één zorgprofessional beslist wat het beste is voor de cliënt maar de cliënt wordt hierbij actief betrokken.

Zorgverleners, familie en naasten en andere ondersteunende personen zijn betrokken en werken samen. Door als een team te werken, ontstaat een sterk netwerk dat de zorg voor de cliënt verbetert.

Bij versterkend samenwerken is open communicatie belangrijk. Alle betrokkenen kunnen ideeën en zorgen delen, zodat er geen misverstanden ontstaan en iedereen zich gehoord voelt.

Vaak wordt versterkend samenwerken toegepast door verschillende zorgverleners, zoals artsen, therapeuten en psychologen die samenwerken in een team. Zo krijgt de cliënt de best mogelijke zorg waarbij naar het hele plaatje wordt gekeken.

Alle betrokkenen uit het zorgteam rond een cliënt zijn even belangrijk, ongeacht de functie. De dromen en doelen van de cliënt worden serieus genomen en alle betrokkenen werken samen aan deze doelen die uiteindelijk de zelfredzaamheid van een cliënt en de persoonlijke groei bevorderen.