fbpx

De nieuwe donorwet

Op 1 juli 2020 gaat de nieuwe donorwet in. Iedereen boven de 18 jaar komt dan in het Donorregister. In het donorregister kan je jouw keus invullen of je na jouw dood wel of geen organen of weefsels wilt afstaan. Misschien heb jij of jouw wettelijk vertegenwoordiger hierover al een brief gehad.

Wat zijn organen en weefsels eigenlijk? Organen zijn onderdelen uit je lichaam, zoals je hart, longen, nieren, huid en ogen. Organen heb je nodig om te kunnen leven. Als alles goed werkt, dan ben je gezond. Er zijn mensen die een orgaan hebben dat niet goed werkt. Zij kunnen hier erg ziek van worden. Een dokter kan dan beslissen een orgaan te geven van iemand die is overleden aan iemand geven die een ziek orgaan heeft. Dit heet orgaandonatie. Of je zelf ook een orgaan na jouw dood wilt geven, kan een moeilijke keuze zijn. Het is goed om hier met mensen over te praten, zoals familie, begeleiding of wettelijk vertegenwoordiger en hier samen over na te denken om tot een keuze te komen. Je kan kiezen uit deze vier keuzes:

1. Ja, ik geef toestemming;

2. Nee, ik geef geen toestemming;

3. Mijn partner of familie beslist;

4. De door mij gekozen persoon beslist.

In dit filmpje legt “Steffie” precies uit wat orgaandonatie is en hoe het werkt.

Ook is er een Donorregister-lesbrief voor cliënten vanuit Stichting Lezen en Schrijven. Die je kan helpen met het maken van jouw keuze.

Bepaal samen je keuze.

 

 

Zo bereikbaar mogelijk.

Vragen? Neem contact met ons op.
023 - 510 1400
Mail
Zorg aanvragen
Locaties