Naar de hoofdinhoud Naar de navigatie

Ik kom hier nooit meer terug!

Actueel
“Ik was nieuw, ik wist niets en op mijn derde dag zat ik naast een cliënt die op zijn manier grapjes maakte. Ik reageerde daar blijkbaar verkeerd op, want plotseling stond de cliënt op en gooide een tafeltje door de kamer. Ik schrok daar ontzettend van. Ik begreep niet waar die uitbarsting ineens vandaan kwam. Op vrijdagavond ging ik naar huis en ik dacht: Ik kom hier nooit meer terug.”
01 november 2021 Verhalen

Complexe zorg

Bart startte in 2007 bij de Hartekamp Groep en werkt inmiddels in de complexe zorg. Een intensieve vorm van zorg waar de Hartekamp Groep zich de komende jaren steeds meer in specialiseert. Het is zorg voor cliënten die zoveel mogelijk mee willen doen aan de maatschappij, maar door hun verstandelijke beperking soms begrenzing en soms juist ruimte nodig hebben:

“Je bent continu aan het kijken ‘Wat kan wel en wat kan niet?’ Je moet open staan om je eigen denkwijze steeds op de proef te stellen. Wat heeft de cliënt nodig? Heeft hij nu ruimte nodig of juist sturing? Daarbij moet je ook voor jezelf zorgen. Pas als jij je ontspannen voelt, kun jij de veilige haven zijn die de cliënt nodig heeft. Je kunt jezelf als persoon ook blijven ontwikkelen.”

“Dat je kunt reflecteren: wat gebeurde hier nou?”

Bart geniet elke dag van zijn werk, al weet hij dat het niet altijd vanzelf gaat:
“Daar hoort ook bij dat je accepteert dat het complex is en dat het niet ‘perfect’ gaat worden. Soms is op een dag een 5,5 het hoogst haalbare, soms zijn alle omstandigheden goed en haal je wel een 9. Een ander moment kom je onverwachts in een heftige situatie en sleep je elkaar daar als collega’s doorheen. Fouten maken mag ook. Het is belangrijk dat je je kwetsbaar durft op te stellen en kunt reflecteren: Wat gebeurde hier nou? Opnieuw contact maken en instappen na een incident kan spannend zijn. Daar heb je elkaar als collega’s hard bij nodig. Als je daaraan wilt bijdragen, dan ben je van harte welkom.”

“Weet je wat er zo fijn is aan boze buien? Dat ze weer overgaan.”

Bart wordt blij van de methode versterkend begeleiden die de Hartekamp Groep hanteert en van de stappen die hij maakt met zijn cliënten:
“Dat het leven van een cliënt ook echt past bij de cliënt. Niet dat wij vínden dat een bepaald leven bij een cliënt past, dat vind ik heel mooi. Een cliënt had bij spanningsopbouw de drang om weg te lopen wanneer we naar buiten gingen. Dan kun je zeggen ‘en nu gaan we terug’ of je kan zeggen dat je er ook dan voor de cliënt bent. Daar zijn wij voor. Dat betekent dat je laat weten dat het niet erg is dat iets even niet lukt, waarna je weer samen verder kan. Ik zei toen: Weet je wat er zo fijn is aan boze buien? Dat ze weer overgaan. Dan komt het besef. Daarmee laat je zien dat je de cliënt accepteert in zijn goede, maar ook in zijn moeilijke momenten.”

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Bart? Kijk hier Deze link opent in een nieuwe tab of we een passende vacature voor jou hebben.

Gerelateerd nieuws

Nieuws
Oldtimer auto

Vrijwilliger Vertelt

02 maart

Marlies Sprengers is maatje van Nedim. Ze kennen elkaar sinds 1997. Marlies werkte toen als begeleider op Harteheem in Heemskerk. Het klikte meteen. Hun band is zo speciaal dat Marlies, na van locatie te zijn veranderd, besloot om maatje te worden.

Lees meer over Vrijwilliger Vertelt
Cliënt voor locatiebord Jutteroord

Stage bij Juttersoord

22 juli

Remco (afd communicatie) zag op het intranet een oproep staan om een dag stage te lopen op een zorglocatie. Hij meldde zich hiervoor aan en ging op 6 juli aan de slag bij dagcentrum Juttersoord. Het werd een goede dag!

Lees meer over Stage bij Juttersoord
Groep jonge cliënten op Harteheem

Jong en anders

01 juni

Dit verhaal gaat over de doelgroep jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking die wonen op Harteheem. Tot 2017 woonden er op Harteheem, op de woning voor kinderen uitgezonderd, ouder wordende cliënten met een ernstige tot matige verstandelijke beperking. Vanaf 2017 kwam er een nieuwe groep cliënten wonen, jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking. Deze groep vraagt om een andere vorm van zorg dan de cliënten die hier al woonden.

Lees meer over Jong en anders
1 van 3 1 /