Ik kom hier nooit meer terug!

“Ik was nieuw, ik wist niets en op mijn derde dag zat ik naast een cliënt die op zijn manier grapjes maakte. Ik reageerde daar blijkbaar verkeerd op, want plotseling stond de cliënt op en gooide een tafeltje door de kamer. Ik schrok daar ontzettend van. Ik begreep niet waar die uitbarsting ineens vandaan kwam. Op vrijdagavond ging ik naar huis en ik dacht: Ik kom hier nooit meer terug.”

Complexe zorg

Bart startte in 2007 bij de Hartekamp Groep en werkt inmiddels in de complexe zorg. Een intensieve vorm van zorg waar de Hartekamp Groep zich de komende jaren steeds meer in specialiseert. Het is zorg voor cliënten die zoveel mogelijk mee willen doen aan de maatschappij, maar door hun verstandelijke beperking soms begrenzing en soms juist ruimte nodig hebben:
“Je bent continu aan het kijken ‘Wat kan wel en wat kan niet?’ Je moet open staan om je eigen denkwijze steeds op de proef te stellen. Wat heeft de cliënt nodig? Heeft hij nu ruimte nodig of juist sturing? Daarbij moet je ook voor jezelf zorgen. Pas als jij je ontspannen voelt, kun jij de veilige haven zijn die de cliënt nodig heeft. Je kunt jezelf als persoon ook blijven ontwikkelen.”

“Dat je kunt reflecteren: wat gebeurde hier nou?”

Bart geniet elke dag van zijn werk, al weet hij dat het niet altijd vanzelf gaat:
“Daar hoort ook bij dat je accepteert dat het complex is en dat het niet ‘perfect’ gaat worden. Soms is op een dag een 5,5 het hoogst haalbare, soms zijn alle omstandigheden goed en haal je wel een 9. Een ander moment kom je onverwachts in een heftige situatie en sleep je elkaar daar als collega’s doorheen. Fouten maken mag ook. Het is belangrijk dat je je kwetsbaar durft op te stellen en kunt reflecteren: Wat gebeurde hier nou? Opnieuw contact maken en instappen na een incident kan spannend zijn. Daar heb je elkaar als collega’s hard bij nodig. Als je daaraan wilt bijdragen, dan ben je van harte welkom.”

“Weet je wat er zo fijn is aan boze buien? Dat ze weer overgaan.”

Bart wordt blij van de methode versterkend begeleiden die de Hartekamp Groep hanteert en van de stappen die hij maakt met zijn cliënten:
“Dat het leven van een cliënt ook echt past bij de cliënt. Niet dat wij vínden dat een bepaald leven bij een cliënt past, dat vind ik heel mooi. Een cliënt had bij spanningsopbouw de drang om weg te lopen wanneer we naar buiten gingen. Dan kun je zeggen ‘en nu gaan we terug’ of je kan zeggen dat je er ook dan voor de cliënt bent. Daar zijn wij voor. Dat betekent dat je laat weten dat het niet erg is dat iets even niet lukt, waarna je weer samen verder kan. Ik zei toen: Weet je wat er zo fijn is aan boze buien? Dat ze weer overgaan. Dan komt het besef. Daarmee laat je zien dat je de cliënt accepteert in zijn goede, maar ook in zijn moeilijke momenten.”

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Bart? Kijk hier of we een passende vacature voor jou hebben.

Bart (l) en Rimsky

Bart (l) met Rimsky.

 

Zo bereikbaar mogelijk.

Vragen? Neem contact met ons op.
023 - 510 1400
Mail
Zorg aanvragen
Locaties