Medische dienst
zorg dichtbij en persoonlijkAs je als cliënt van de Hartekamp Groep medische zorg nodig hebt, dan kun je terecht bij de medewerkers van de medische dienst.
Goede zorg bij de medische dienst
Bij de medische dienst werken doktersassistenten, praktijkverpleegkundigen, huisartsen, Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG), artsen die in opleiding zijn tot AVG en basisartsen. Een aantal artsen voor verstandelijk gehandicapten is betrokken bij de poli VG, voor cliënten die niet bij de Hartekamp Groep wonen.
Binnen de medische dienst zijn twee subteams; één op locatie Hartekamp in Heemstede en één op locatie Harteheem in Heemskerk.
Doktersassistenten
De doktersassistenten vormen het eerste aanspreekpunt binnen de medische dienst. Zij beantwoorden de telefoon en voeren triage uit. Triage wil zeggen dat ze kijken door wie en wanneer de binnengekomen vraag beantwoord wordt. Daarnaast hebben zij diverse administratieve taken en voeren ze zelfstandig kleine behandelingen uit, zoals oren uitspuiten, injecteren en hechtingen verwijderen.
De praktijkverpleegkundigen behandelen kleine kwalen en hebben hun eigen spreekuur.
Je kunt bij hen terecht met vragen over huidproblemen, obstipatie, diabetes, hart- en vaatziekten en COPD/astma. Ook bepalen zij de urgentie van de hulpvraag voor de huisarts (triage). Daarnaast geven ze klinische lessen over epilepsie, diabetes, COPD/astma, huidverzorging en obstipatie.
Huisartsen verrichten reguliere huisartsenzorg. Dat wil zeggen: lichamelijke klachten die niet te relateren zijn aan de handicap. Denk hierbij aan longontsteking, pijn, lever-of nierproblemen, urineweginfecties etc.
De AVG is een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van mensen met een verstandelijke beperking en problemen die met de beperking samengaan. Denk hierbij aan epilepsie, spasticiteit, gedragsproblemen en gedragsmedicatie, syndroom gerelateerde problematiek, zicht- en gehoorproblemen enz. Daarnaast speelt de AVG ook een rol in het opstellen van het ondersteuningsplan. Dat bespreken we jaarlijks in het multidisciplinair overleg (MDO). Samen met een begeleider van de woning bepaalt de AVG vooraf of de medicatie nog passend is, of er lichamelijk onderzoek nodig is en of de AVG bij het MDO aanwezig moet zijn. De AVG wordt ondersteund door basisartsen en artsen die in opleiding zijn tot AVG (AVG io).
Binnen de Hartekamp Groep hebben we ook een poli VG waarin o.a. psychologen en AVG werken.
Deze poli is voor cliënten die bijvoorbeeld nog thuis wonen of bij een organisatie waar geen AVG aanwezig is. Cliënten kunnen hier terecht met een verwijzing van de huisarts, via csppolivg@hartekampgroep.nl.
Wil je een afspraak maken bij één van ons? Bel dan de doktersassistente.
Voor locatie Hartekamp Heemstede: 023 – 583 3314
Voor locatie Harteheem Heemskerk: 0251 – 203 760
Voor cliënten van de poli VG: 023 – 800 1840