Begeleidingsmethoden
De Hartekamp Groep biedt kwalitatief goede zorg en ondersteuning aan cliënten in elke fase van hun leven.
Werken kan op verschillende manieren binnen de Hartekamp Groep. Dagbesteding, betaald werk, vrijwillig werk, full- of parttime. Het enige dat wij belangrijk vinden is dat cliënten en medewerkers werk vinden dat bij hen past en waar ze gelukkig van worden.
Het is onze missie om cliënten mee te laten doen in de samenleving door zinvol werk en dagbesteding. Met een breed activiteitenaanbod op basis van de participatieladder kunnen cliënten naar vermogen hun vaardigheden benutten en een maatschappelijke bijdrage leveren.
Deelnemen aan de samenleving is voor iedere cliënt anders. Voor de een is meedoen aan een huiselijke activiteit genoeg. De ander heeft meer baat bij creatief of industrieel werk, of is klaar voor een betaalde baan.
De participatieladder bestaat uit vijf niveaus. Aan de hand hiervan kan iedere cliënt gericht en stap voor stap ontwikkelen. We kijken samen met de cliënt naar welk niveau iemand wil toegroeien, gericht op meedoen in de samenleving en talent naar vermogen. Zodat iedereen het beste uit zichzelf haalt en een bijdrage levert die ertoe doet. Daarbij dagen we cliënten uit om op elk niveau te leren, te proberen, fouten te maken, te ontwikkelen en stappen te zetten op de participatieladder.
Een ladder is een klimgereedschap en suggereert dat iemand steeds een stap hoger zou moeten maken. De participatieladder van de Hartekamp Groep ligt voor ons altijd horizontaal waarmee we aangeven dat elk niveau gelijk is en cliënt zowel naar links als naar rechts kan ontwikkelen.
Bij belevingsgerichte dagbesteding bieden we een gevarieerd activiteitenaanbod aan dat aansluit bij de belevingswereld van de cliënt in een huiselijke sfeer. Denk aan bewegen, snoezelen, schilderen of het beleven en prikkelen van de zintuigen door bijvoorbeeld het aaien van dieren of het spelen met zand.
Belevingsgerichte activiteiten zijn gericht op de ontwikkeling of het behouden van vaardigheden van de cliënt. Gedurende de dag is er balans tussen rust en activiteit, structuur en veiligheid. Zodat belevingsgerichte dagbesteding bijdraagt aan ontspanning voor de cliënt en het hebben van een goede dag.
Belevingsgerichte activiteiten zijn geschikt voor olwassenen met een verstandelijke beperking met een indicatie Wmo Deze link opent in een nieuwe tab, Wlz Deze link opent in een nieuwe tab en/of pgb Deze link opent in een nieuwe tab.
Bij belevingsgerichte en arbeidsmatige dagbesteding bieden we zowel belevingsgerichte activiteiten als arbeidsmatige werkzaamheden aan. Hierbij worden cliënten uitgedaagd nieuwe dingen te proberen waar zij trots op zijn en plezier aan beleven. Denk aan schoolse vaardigheden, huishoudelijke klussen en sociale redzaamheid. In alles staan ontwikkeling, structuur en duidelijkheid centraal.
Locaties zijn gezellig ingericht met werktafels voor verschillende activiteiten. Door cliënten arbeidsmatige werkzaamheden aan te bieden, benutten we kansen om een bijdrage te leveren aan de samenleving en andersom. Cliënten hebben –als ze dat willen- contact met opdrachtgevers en samenwerkingspartners, die graag op de locaties komen kijken.
Belevingsgerichte en arbeidsmatige dagbesteding is geschikt voor volwassenen met een verstandelijke beperking met een indicatie Wmo Deze link opent in een nieuwe tab, Wlz Deze link opent in een nieuwe tab en/of pgb Deze link opent in een nieuwe tab.
Bij arbeidsmatige dagbesteding bieden we een gevarieerd aanbod van werkgerichte activiteiten die passen bij de cliënt, qua kunnen en werkdruk. Het werk wordt in deelstappen aangeboden als de volledige taak te complex is. Voorbeelden hiervan zijn het uitvoeren van een creatief of vakinhoudelijke ambacht zoals bijvoorbeeld het maken van vogelhuisjes, kaarsen en keramiek. Of licht industrieel werk zoals productie- en inpakwerkzaamheden.
Het leveren van een individuele of groepsprestatie is een belangrijk onderdeel van de dag. Cliënten en begeleiders klaren samen de klus die door een opdrachtgever wordt gewaardeerd. Op de werkplaats of in het atelier, waar een gemoedelijke sfeer heerst, werken we aan het individuele loopbaanperspectief van de cliënt. Daar waar passend en als cliënten dat willen, stromen zij door naar Werk met Begeleiding.
Arbeidsmatige dagbesteding is geschikt voor volwassenen met een verstandelijke beperking met een indicatie Wmo Deze link opent in een nieuwe tab, Wlz Deze link opent in een nieuwe tab en/of pgb Deze link opent in een nieuwe tab.
Bij werk met begeleiding bieden we cliënten afwisselend werk aan in een bedrijf. Cliënten werken in teamverband samen en met medewerkers van het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan werken in de horeca, in een wijkcentrum of buurthuis, in een school of een productiebedrijf.
Het samenwerken met anderen in het bedrijf staat centraal. Cliënten worden begeleid en ondersteunt door professionele begeleiders in het samenwerken met elkaar. Daarnaast zorgen begeleiders voor werk dat de cliënt aankan qua kunnen en piekbelastingen gedurende de dag. Het is ook mogelijk om samen met een trajectcoach te kijken naar de loopbaanwens van een individuele cliënt. Een trajectcoach kan ondersteunen bij het realiseren van deze wens.
Werk met begeleiding is geschikt voor volwassenen met een verstandelijke beperking met een indicatie Wmo Deze link opent in een nieuwe tab, Wlz Deze link opent in een nieuwe tab en/of pgb Deze link opent in een nieuwe tab.
Onbetaald of betaald werk met een jobcoach houdt in dat cliënten ondersteuning krijgen bij het vinden van een passende baan in een bedrijf. Als de baan gevonden is, ondersteunt de jobcoach ook bij het inwerken én onderhouden van het contact met de werkgever, cliënt en uitkeringsinstantie.
Uitgangspunt bij het vinden van werk is altijd, dat er wordt geprobeerd om aan te sluiten bij de wensen en dromen van de cliënt. Hierbij staan de samenwerking met collega’s in het bedrijf en de ontwikkeling van de arbeidsvaardigheden van de cliënt centraal. En het mooie is dat cliënten kunnen doorgroeien. De individuele mogelijkheden en behoeften van de cliënt zijn leidend. Er zijn mogelijkheden voor aanpassing van het werk, zodat er een optimale balans tussen vaardigheden en werkdruk wordt bereikt. Bij betaald werk komt dit tot uiting in de vaststelling van een loonwaarde en het bepalen van taken vanuit een passende functiebeschrijving. Bij onbetaald zoals vrijwilligerswerk of een stage zijn de samenwerkingsafspraken en de taken met de werkgever vastgelegd in een vrijwilligersovereenkomst of een stageovereenkomst.
Deze activiteiten zijn met name geschikt voor volwassenen LVB en mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt (UWV Deze link opent in een nieuwe tab, Wajongere). Meer weten over werken met een jobcoach?
De Hartekamp Groep biedt kwalitatief goede zorg en ondersteuning aan cliënten in elke fase van hun leven.
Door middel van stages kunnen cliënten zich oriënteren op een toekomstige werkplek. Dit juichen wij toe.
Met een breed activiteitenaanbod op basis van de participatieladder kunnen cliënten naar vermogen hun vaardigheden benutten en een maatschappelijke bijdrage leveren.
Bij belevingsgerichte dagbesteding bieden we een gevarieerd activiteitenaanbod aan dat aansluit bij de belevingswereld van de cliënt in een huiselijke sfeer.
Bij belevingsgerichte en arbeidsmatige dagbesteding bieden we zowel belevingsgerichte activiteiten als arbeidsmatige werkzaamheden aan.
Bij arbeidsmatige dagbesteding bieden we een gevarieerd aanbod van werkgerichte activiteiten die passen bij de cliënt, qua kunnen en werkdruk. Benieuwd naar de details?
Bij werk met begeleiding bieden we cliënten afwisselend werk aan in een bedrijf. Cliënten werken in teamverband samen en met medewerkers van het bedrijf.
Jobcoaching houdt in dat cliënten ondersteuning krijgen bij het vinden van een passende baan in een bedrijf. Lees hier de informatie nog even rustig na.