Medewerkers aan het woord

Frank Doesburg

Functie: Senior Begeleider

Locatie: Braillelaan, Haarlem

"Ik zag ergens een advertentie waarin de Hartekamp Groep vakantiekrachten zocht. Alweer ruim 13 jaar geleden nu. Ik ben er alleen nog een half jaartje uit geweest omdat ik Engels wilde studeren. Maar ik realiseerde me al snel dat dat niet echt leuk was. Ik ging terug naar de Hartekamp Groep. Van de groep waar ik terecht kwam kreeg ik enorm veel energie. Ik kreeg er lol in en leerde ook anders kijken. Niet alleen vanuit je eigen perspectief, maar ook vanuit de cliënt. Dat heb ik echt geleerd. Bovendien kreeg ik de kans van de Hartekamp Groep om mijn diploma’s te halen. Eerst MBO persoonlijk begeleider en daarna HBO Social Work. Ik ben heel dankbaar dat ik deze kans hier heb gekregen. Er is sowieso veel aandacht voor scholing en opleidingen. Ook voor de cliënten.

Het mooie aan het werk is de balans vinden bij cliënten tussen zelfregie en zelfoverschatting en het vertrouwen winnen van de client. Hij of zij moet jou eigenlijk uitnodigen om mee te gaan wandelen bijvoorbeeld.

De Hartekamp Groep is de laatste jaren ten goede veranderd. We zijn heel open naar buiten en de sfeer is goed. Vrolijk en positief zelfs. Teams mogen veel zelf regelen. We hebben teamtaken. Zo zijn wij begonnen met een lege kamer en mochten deze helemaal zelf inrichten. Die verantwoordelijkheid krijgen is erg prettig."

Cherminda Dormoy

Functie: Medior begeleider

Locatie: Bosuilplein, Heemstede

"Het is zo fijn om met deze groep jongens te werken! Het is een mooie uitdaging om elke dag te bedenken hoe ik ze verder kan helpen. Hoe kan ik plezier maken met ze.

Ik zoek graag de grenzen op en wil ze uitdagen om meer te doen. Kijken wat wel kan. Ik begon in 2007 als begeleider op de locatie de Duinroos. Van daaruit ging ik naar een woongroep met cliënten met moeilijk gedrag. En ik vond dat onwijs leuk! En nog steeds zijn er genoeg uitdagingen en leer ik elke dag weer bij. Mede door het contact met veel verschillende cliënten en medewerkers. Dat contact is belangrijk.

Daarom ben ik ook Ambassadeur Gehandicaptenzorg geworden. Ik wil het contact verbeteren met cliënten, familie en medewerkers. Ik richt me ook op anderstaligen zoals een vrijwilliger die hier komt om te helpen en Nederlands te leren. Eigenlijk praten we allemaal een andere taal, ook de cliënten. De kunst is om contact te maken en vervolgens met elkaar te communiceren. Vanuit het ambassadeurschap vertel ik aan anderstaligen hoe fantastisch de gehandicaptenzorg is en wat een mooie organisatie de Hartekamp Groep is. Ik leid ze graag op ons terrein rond en dan hoop ik dat ze bij ons komen werken. Ik ben nog steeds heel trots op de locatie Hartekamp. Ik straal helemaal als ik het terrein op kom. Weer lekker aan de slag met de cliënten. De hele dag creatief oplossend bezig zijn. Dat maakt mijn werk echt heel leuk."

Lativa Möhlen

Functie: Senior Begeleider

Locatie: Eekhoornlaan, Heemstede

"Ik ben als vakantiekracht begonnen en heb ook mijn stage bij de Hartekamp Groep gelopen. Nu werk ik op een woning waar cliënten wonen met meervoudige gedragsproblemen.

Deze doelgroep is weliswaar complex, maar dat maakt het werk heel afwisselend. Elke dag ben ik op zoek naar wat op dat moment werkt voor een cliënt. En wat de ene dag werkt, hoeft de andere dag niet te werken. Het is blijven zoeken naar oplossingen. En het is niet altijd lachen, gieren, brullen. Maar als je ze door een moeilijke periode heen kunt loodsen en je ziet weer een klein glimlachje, geeft dat een enorm goed gevoel. Je staat er natuurlijk niet alleen voor. We hebben een heel dynamisch team waar je op terug kunt vallen. Zoek je een leuke uitdaging en sta je sterk in je schoenen? Dan is een baan in de gehandicaptenzorg echt iets voor jou!"

Melissa Jansen

Functie: Coördinator Complexe Zorg

Locatie: Eekhoornlaan 80, Heemstede

"Ik was 14 en liep snuffelstage in Heemskerk. Zo ben ik begonnen bij de Hartekamp Groep. Na mijn snuffelstage werd ik flexer, vervolgens leerling, begeleider, medior begeleider, senior begeleider en nu ben ik coördinator. Een mooie functie waarbij je nog steeds veel met de cliënten werkt. En die zijn het leukst.

Daar sta ik echt voor, ik wil ze een goede dag bezorgen. Geen leuke dag, want soms is het gewoon even niet leuk. Maar als we na een incident weer hand in hand naar de kamer lopen is het een goede dag.

De Hartekamp Groep is mijn tweede thuis. Ik loop hier al 12,5 jaar rond. Dat is bijna mijn halve leven. De Hartekamp Groep zorgt dat ik mezelf kan zijn. Dat is fijn. Daarom is het makkelijk om hier lang te werken. De doorgroeimogelijkheden zijn aanwezig en we zien overal mogelijkheden in. De zorg staat niet stil en blijft zich ontwikkelen. De complexe zorg loopt daarin voorop. Daar is het vaak nodig om van gebaande paden te gaan. Dat is altijd het begin van een mooi avontuur en getuigt van lef. Net als het betrekken van het netwerk. Dat is zo belangrijk. Je moet een goede relatie opbouwen en dat kan ook betekenen dat je soms moet bellen dat hun zoon of dochter ‘gecontroleerd naar de grond is gebracht’. Maar het is belangrijk om hier open over te zijn. En het leidt tot succes. Met een aantal verwanten hebben we een goede band, ze komen ook vaker op bezoek daardoor. Dat betekent heel veel voor de cliënt, maar ook voor ons als medewerkers. Als mensen mij vragen waarom ze bij de Hartekamp Groep moeten solliciteren, antwoord ik altijd: ,,Omdat wij de allerleukste zijn”. Altijd goed voor een lach, maar ik meen het wel. "

Rikje ter Avest

Functie: Senior Gedragsdeskundige

Locatie: Velserbroek en Heemstede

"Mijn werk als gedragsdeskundige is heel divers. De ene dag ben ik met diagnostiek bezig, dan een interview met ouders, dan een gesprek op school en natuurlijk gesprekken met de cliënt zelf. De mens is zo interessant. Ik vind het geweldig om te onderzoeken waarom iemand doet wat hij of zij doet. Die puzzel oplossen samen met het netwerk, dagbesteding, de woning en de cliënt is prachtig werk. Als dat lukt, krijg ik soms filmpjes opgestuurd. Zoals die keer van een cliënt die echt van ver kwam. Na een tijdje kreeg ik een video waarin hij met zijn begeleider aan het tafeltennissen is. Fantastisch!

Heel mooi ook dat de Hartekamp Groep niet alleen de cliënten stimuleert om zich te blijven ontwikkelen, maar ook de medewerkers. We zijn echt een lerende organisatie. De Hartekamp Groep staat open voor vernieuwingen. Je mag anders denken en het vizier staat ook meer naar buiten gericht. Kijk maar eens wat er allemaal gebeurt is de afgelopen tijd: een prachtige website, een geweldige groep ervaringsdeskundigen en veel vernieuwende projecten. Daarnaast is de Hartekamp Groep heel erg begaan met het welzijn van de medewerkers. Er wordt gewerkt aan de mentale weerbaarheid van medewerkers en je krijgt weerbaarheidstrainingen. Wat ik echt tof vind is dat we een bedrijfspsycholoog hebben. Want vergis je niet, de medewerkers maken best het een en ander mee."

Chantal Oosten

Functie: Manager Zorg

Locatie: Harteheem, Heemskerk

"Ik startte als persoonlijk begeleider en heb mij in de loop van de jaren ontwikkeld tot manager zorg. Ik heb op verschillende locaties gewerkt en sinds 2019 werk ik op Harteheem in Heemskerk. Harteheem is een geweldige locatie. Het is een beschutte woonwijk met meerdere woningen, omringd door sportvelden en een winkelcentrum. Een locatie die altijd in ontwikkeling is. De cliënten wonen beschut en toch midden in de samenleving. En wat ook zo mooi is aan deze plek: Er wonen mensen van verschillende generaties en met verschillende niveaus van beperking. Een enorme diversiteit aan mensen die daarmee een scala aan kansen en uitdagingen met zich meebrengen.

Diezelfde diversiteit zie je terug bij collega’s. Sommigen werken hier al 40 jaar en anderen komen uit heel andere sectoren. Die brengen nieuwe invloeden mee in de organisatie. Al die collega’s voelt echt als familie. We kunnen heel kritisch zijn en elkaar aanspreken op zaken die minder goed gaan, maar iedereen heeft hetzelfde doel: een goede dag voor de cliënten. Dit geldt niet alleen voor Harteheem, maar voor alle locaties van de Hartekamp Groep. Van woningen en dagbestedingen tot specialistisch wijkteam en een cursuscentrum. Veel verschillende disciplines betekent ook dat we veel ontwikkelmogelijkheden voor medewerkers hebben.

Medewerkers krijgen veel ruimte om ideeën uit te proberen. Zo is ons jeugdhonk ontstaan. We kregen meer jongeren als cliënt en die willen hetzelfde wat andere jongeren willen: hangen, muziek luisteren, gamen etc. Dat zorgde voor overlast. Ze kunnen nog niet altijd zelfstandig naar een jeugdhonk waar andere jongeren komen. Toen hebben we ze onder begeleiding van een straatcoach hier een eigen jeugdhonk laten bouwen. Ze hebben het zelf ingericht en de wanden van graffiti voorzien. De Hartekamp Groep gaf ons alle ruimte om dit te ontwikkelen. ‘Probeer maar’, zeiden ze.

Een mooi voorbeeld hoe de Hartekamp Groep gestalte geeft aan haar drie kernwaarden: lef, leren en verbinden "

Jaap Kroon

Functie: Medior begeleider crisis & Senior VG Agoog

Locatie: Eekhoornlaan, Heemstede

"Ik was 40 jaar, werkte bij de politie en was kookvrijwilliger bij Philadelphia. Ik keek naar mezelf in de spiegel en vroeg aan mijzelf: 'Wat wil je worden als je groot bent?'. Het werd begeleider in de gehandicaptenzorg. Het was pittig. Mijn eerste werkdag was er meteen een van 12 uur met een crisis uitplaatsing van een cliënt. Ik kwam te werken met gedragsmoeilijken op locatie de Hartekamp en later op de Crisis- en Observatie-afdeling. Maar het is de mooiste baan ter wereld. Het contact met de cliënten is geweldig. Ze zijn heel oprecht en je krijgt er zoveel voor terug.

De Hartekamp Groep is echt niet perfect. Ik vind bijvoorbeeld dat er best wat minder 'eilandjes' mogen zijn, maar vanuit mijn werk voor het COT (regionaal crisisondersteuningsteam) kom ik veel bij andere organisaties. We ondersteunen met het COT andere teams van alle zorgorganisaties in de regio die het even zwaar hebben. Een hele mooie samenwerking met collega organisaties. En dan denk ik: 'We doen het hier helemaal niet gek.' Alles wordt steeds professioneler, zoals de Hartekamp Groep Academie en de agressietrainingen die we eens per maand krijgen.

Het werken op de Crisis- en Observatie-afdeling is het mooiste. Cliënten komen binnen met een enorm dossier en het lukt toch om een supertijd samen te hebben. Dit werk moet wel echt je passie zijn."

Luc Lionahr

Functie: Persoonlijk begeleider

Locatie: Eekhoornlaan, Heemstede

"Dit werk bevalt mij goed. Er is heel veel afwisseling. Ik werk op Crisis en Observatie en op een woning op het Hartekamp terrein. We werken met veel verschillende cliënten en dat maakt dat elke dag echt anders is. Niets loopt zoals je verwacht en je bent steeds op zoek naar wat wel werkt voor een cliënt. De stemming van een cliënt kan heel snel wisselen. Dat leerde ik al heel gauw. Het team helpt me daarbij. We hebben een mooi divers team van jong en oud. De sfeer is goed en ik voel me in dit team veilig genoeg om mij uit te spreken als dat nodig is.

Daar komt bij dat de Hartekamp Groep veel tijd besteedt aan scholing. We blijven ons ontwikkelen en dat moet wel met zo’n diverse groep aan cliënten. Kom eens kijken bij de Hartekamp Groep. Er is altijd wel een groep cliënten die bij jou past."

Hanneke Dirkzwager

Functie: Manager Zorg

Locatie: Harteheem, Heemskerk

"Midden in coronatijd beginnen aan een nieuwe baan is raar. Toch deed ik dat en ben ik als manager zorg op Harteheem in Heemskerk begonnen. Ik vroeg me af: ‘Hoe begin je in een lockdown?’ Tegelijkertijd zorgde de lockdown er juist voor dat ik meteen volop aan de bak moest. Dat was eigenlijk wel fijn. Mijn eerste jaar zit er nu op. Ik heb nog veel te leren, maar ik heb al gemerkt dat hier een enthousiaste groep mensen met veel passie werkt. Ik heb heel bewust voor de Hartekamp Groep gekozen. Die combinatie van samenwerken met collega’s, maatschappij, vrijwilligers en verwanten, vind ik mooi. We staan midden in de samenleving. Teams zorgen niet alleen voor cliënten, maar betrekken daar de verwanten bij. Dat kan zo eenvoudig zijn als via een whatsappgroep, regelmatig bellen of een nieuwsbrief sturen. En daar komen mooie dingen uit. Zo is er bijvoorbeeld met hulp van familie een woning geschilderd en een barbecue gehouden.

De Hartekamp Groep wil ook graag dat iedereen zich blijft ontwikkelen. Daarom zijn er veel mogelijkheden om te blijven leren en niet alleen met betrekking tot de zorg. We hebben zelfs een heuse Hartekamp Groep Academy. Zij ondersteunen je tijdens het leren, helpen daarin keuzes maken, of zorgen dat stagiaires aangenomen worden.

Hier kun je met de juiste houding echt het verschil maken in de zorg!"

Mark Vennik

Functie: Begeleider

Locatie: Olympiaweg, Hillegom

"Een vriend van school vertelde enthousiast dat hij vakantiewerk deed bij de Hartekamp Groep. Ik heb me ook aangemeld voor vakantiewerk. Dat is nu 3 jaar geleden. Inmiddels ben ik begeleider en sta ik ook op de groep. Echt supervet werk. Ik ben ook supermarktmedewerker geweest en heb in de horeca gewerkt, maar dit is echt het leukst. Als ik door studie een tijdje niet heb kunnen werken, heb ik echt weer zin om aan de slag te gaan. Naast mijn werk op de Olympiaweg loop ik nu voor mijn studie Toegepaste Psychologie ook stage op de Kleine Raak. Volgens mij is het zo dat als je eenmaal in de zorg werkt, je daar nooit meer weg wilt.

Het fijne bij de Hartekamp Groep is dat je je kunt ontwikkelen en dat je meteen het vertrouwen krijgt om met de groep te werken. Ik voel me echt gehoord en dat vind ik heel belangrijk. "

Christel van der Voort

Functie: Manager Zorg

Locatie: Hartekamp, Heemstede

"Ik was 17 jaar en 7 maanden oud toen ik bij de Hartekamp Groep begon. Inmiddels werk ik hier 43 jaar. Ik begon als Z-verpleegkundige en een paar jaar later werd ik afdelingshoofd. Daar kwamen langzamerhand steeds meer locaties bij. Onder andere Beuk 3 waar we veel ouder wordende cliënten met syndroom van Down verzorgden. Daar heb ik veel ervaring opgedaan met de verzorging van ouderen. Ik vind dat een leuke doelgroep.

Inmiddels hebben we veel ‘woningen in de wijk’ waar vooral ouderen wonen. Zoals de woning aan de Olympiaweg in Hillegom die in 2013 werd geopend. Dit jaar worden weer twee nieuwe ‘wonen in de wijk’ locaties geopend: In Bennebroek en in Zandvoort. Het is geweldig om daarbij betrokken te zijn. Dat is zo leuk aan mijn werk: Je bent echt onderdeel van de organisatie en helpt mee om het beleid vorm te geven. Tegelijkertijd ondersteun ik 17 zorgteams. Ik zoek graag de verbindingen met de collega’s in de teams. Van hen hoor ik wat er beter kan op de werkvloer en daar kan ik als manager weer wat aan doen. Dus samen met de input van de teams geven we vorm aan het beleid.

We zijn de laatste jaren steeds professioneler geworden. Ook de ontwikkelingsmogelijkheden voor de medewerkers worden steeds uitgebreider. De Hartekamp Groep is echt een prima organisatie. Het gras lijkt bij de andere zorgorganisaties wel eens groener, maar dat is het niet. Bij de Hartekamp Groep werken veel fijne collega’s en het is uitdagend werk. Het is ook keihard werken, maar altijd met plezier. Ik zou hier zo weer beginnen!"

Hans Klok

Functie: Loopbaanadviseur

Locatie: Zadelmakerstraat, Velserbroek

"Ik werk dit jaar 11 jaar bij de Hartekamp Groep. En nog steeds zeg ik: Ik ben er nog maar net! Vanuit mijn functie als Loopbaanadviseur spreek ik regelmatig met de zestig-plussers van onze organisatie. Ik heb ook veel gesprekken met collega’s van 30 à 40 jaar. Zij zijn toe aan iets nieuws, maar weten nog niet goed wat. Het gesprek dat ik dan met hen heb, lost niet meteen iets op, maar het geeft ze wel een zetje in de goede richting. Het voelt vaak alsof ik de hele dag niets anders dan gesprekken voer. Ik krijg van de begeleiders terug dat ze er veel aan hadden en dat ze nu verder kunnen. Met de mensen die hier langer werken heb je weer andere gesprekken. Die willen graag vertellen over hun rol in de organisatie. Die gesprekken zijn heel fijn. Niet in geld uit te drukken, maar heel belangrijk voor onze collega’s.

Er wordt sowieso naar iedereen geluisterd. Iedereen heeft invloed bij de Hartekamp Groep. Dat geldt ook voor de medewerker die net begint. Elke zorginstelling zegt dit natuurlijk, maar ik vind echt dat mensen zich hier met hart en ziel inzetten voor de cliënten. Ook mensen die al heel lang hier werken, blijven zich inzetten en door ontwikkelen om steeds betere zorg te leveren. "

Scott Limonard

Functie: Begeleider

Locatie: Olympiaweg, Hillegom

"De Hartekamp Groep is superleuk! Ik werkte hiervoor in een kledingzaak en dat was ook heel leuk en ik had fijne collega’s. Maar de collega’s bij de Hartekamp Groep zijn heel bijzonder. Dit team staat echt voor je klaar. Iedereen valt voor elkaar in als dat nodig. Zonder een wanklank. En het contact met de cliënten is fantastisch. Ik begon met alleen dagbestedingsactiviteiten zoals wandelen, puzzelen en samen boodschappen doen. Langzamerhand ging ik steeds meer helpen met zorgtaken. Dat is even wennen als je voor het eerst mensen helpt met douchen of luiers verschoont, maar dat wordt al snel heel gewoon.

Wat ik ook mooi vind is dat we echt willen samenwerken met het netwerk en met de cliënten in de samenleving willen mee doen. Zo hadden we contact gelegd met een naburig verzorgingstehuis om elkaar te helpen: onze cliënten die eenzame ouderen gezelschap houden. Fantastisch toch? Het lag stil om de bekende reden, maar we gaan dat zeker weer oppakken. "

We zijn op zoek naar collega’s die willen ontdekken, uitproberen en ervaren hoe het nóg beter kan. Kortom: collega’s met lef. Ben jij die avontuurlijke doorzetter die zich hiervoor wil inzetten? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou.

Bekijk al onze vacatures

Meer weten? Bel ons!

023 - 510 1401

(optie 2)

023 - 510 1401

(optie 2)