fbpx

Annelies Willemsen 25 jaar vrijwilligster

We kwamen elkaar tegen op de markt Zorg en Welzijn in Schalkwijk. Ze begon vol vuur te vertellen over ‘haar’ Tante Jo en dat ze 25 jaar vrijwilligster was bij de Hartekamp Groep. Op dat moment riep het werk en moest ik helaas een eind aan het gesprek maken. We maakten een afspraak: ik zou haar thuis interviewen.

Twee weken later bel ik aan bij haar appartement op zes hoog in Schalkwijk. Annelies Willemsen (74) doet open. Een eenogig hondje schuifelt blaffend op mij af. ,,Hij blaft alleen als hij je voor het eerst ontmoet. Hij heeft maar één oog en daar is hij ook nog blind aan, dus laat hem maar even snuffelen”.

Als we aan tafel zitten, steekt Annelies van wal. ,,In een bijlage van de Telegraaf stond een artikel over de Hartekamp Groep waarin ze vrijwilligers zochten. Dat was in 1991. Ik werkte halve dagen en ik dacht: laat ik dat doen! Dat is leuk en nog nuttig ook. Zo kwam ik in contact met André Coppens. Hij was toen coördinator vrijwilligers bij Hartekamp. André vroeg wat ik precies wilde gaan doen en ik zei dat het mij leuk leek om met iemand te gaan wandelen. Vóór Jo was er eerst nog een andere dame met wie ik ging wandelen. Om de 3 a 4 weken gingen we, mijn man Erik ging mee, naar haar op het Hartekamp terrein. Maar het klikte om een of andere reden niet zo. Na het een paar jaar te hebben gedaan, besloten we toch om bij André aan te geven dat het niet zo lekker liep. En toen kwam Jo in beeld. We ontmoette haar in Hillegom. Haar begeleidster heette Christine. We keken eerst om een hoekje en vervolgens werden we voorgesteld. En het klikte meteen. Jo Alberda was toen 64. Ze was altijd blij en spontaan. Ze stond ook wel een beetje bekend als de bonte hond. Altijd keurig een jurk aan en hele kleurrijke kettingen om. En altijd heel kortgeknipt haar. Ik zei wel eens: Jo, veel te kort, je lijkt wel een jongen! Soms kwam Jo ook met de taxi naar hier. En dan zat ze op de bank, samen met ons hondje. ,,He fijn!’’ zei ze dan. Jo is ook naar onze bruiloft gekomen. Ze mocht zelfs mee rijden in de auto. Dat vond ze prachtig! De Keukenhof was ook geweldig. Tante Jo genoot van de bloemen. En van de patat. We hebben samen nog zoveel meegemaakt. Echt heel bijzonder.

Jo overleed in 2014. Toen ben ik ook gestopt met vrijwilligerswerk voor de Hartekamp Groep. Het werd voor mij ook wat lastiger om naar Heemstede te gaan, maar ik dacht dat ik nooit meer iemand zou treffen met wie ik het zo leuk zou hebben. Ik heb het 25 jaar gedaan. En met veel plezier. Het is heel leuk om iemand op zo’n eenvoudige manier blij te kunnen maken. En ik werd altijd goed begeleid door de mensen van de Hartekamp Groep. Ik raad het iedereen aan om vrijwilliger te worden.” Ze neemt een slokje thee, komt met een paar enorme mappen naast me op de bank zitten en laat me de foto’s zien van 25 jaar vrijwilliger zijn.

Zo bereikbaar mogelijk.

Vragen? Neem contact met ons op.
023 - 510 1400
Mail
Zorg aanvragen
Locaties