fbpx

Hart Werk en Kunst kijkt terug op 2020

We zijn een team van 16 personen (waaronder 4 trouwe invallers) met veel kwaliteiten. Een team dat elkaar aanvult en elkaars kwaliteiten gebruikt. We begonnen het jaar met veel enthousiasme en nieuwe uitdagingen op ons pad. Toen kwam corona en werd alles anders.

Wat hebben we hard gewerkt om een lijntje te houden tussen de cliënten en hun werk, hun houvast van de dag.

We boden dagbesteding aan op de Kerklaan en het Spaarne. De buiten de Hartekamp Groep wonende cliënten kregen hun werk thuis. Via de telefoon hielden we contact met de cliënten waar we niet naar toe konden. Dit gaf hun allemaal zichtbaar en hoorbaar een steuntje in de rug. Het komt goed, hou vol. Helaas kwam er ook een cliënt in het ziekenhuis terecht en hij heeft het erg zwaar gehad. Gelukkig is hij weer beter en komt hij weer naar de dagbesteding waar hij zijn gevoelens over deze periode op het doek tot uiting brengt. Fijn dat dat kan.

Na een paar maanden mochten we gelukkig weer naar de Bakenessergracht. Eerst met een paar cliënten en later kon iedereen komen, maar in deeltijd. Werkplekken pasten we aan op de anderhalve meter regel. Uiteindelijk kon iedereen weer komen op een vaste groep.

We zijn ongelofelijk trots op de cliënten. Ze werken allemaal mee om de regels zo goed mogelijk na te leven. Handen desinfecteren, anderhalve meter, (niet knuffelen) op je eigen ‘eilandje’ blijven, mondkapje op in de wandelgangen. Zich laten testen en in quarantaine gaan als het nodig is.

Natuurlijk zijn er momenten dat iemand het even niet ziet zitten, bang is corona te hebben of ongerust is over een dierbaar persoon. Dat mag en kan en met elkaar komen we er weer doorheen.

Stonden de uitdagingen van het begin van het jaar stil? Nou nee, het was voor ons een drijfveer om door te gaan.

Wat hebben we gedaan in 2020?

1000 presentjes voor de dag van de zorg

Dit jaar waren het theetipjes. Ze werden naar de dagbesteding op de woning gebracht en het gaf ons lekker werk. Een andere cliënt kreeg een mandje vol thuisgebracht en ging in zijn kamer aan het werk. Kleien, glazuren, inpakken, de logistiek. Het was een hele klus, en het is ons gelukt!

Museum Haarlem

Voor het heropende verbouwde Museum Haarlem hebben we Haarlemse producten gemaakt voor de verkoop in de museumwinkel. Haarlemse muggen, bekers, theetipjes, ingebrande kaarten met groeten uit Haarlem en nog meer.

In het museum is een blijvende expositie over Allemaal Haarlemmers. Eén van die Haarlemmers is onze cliënt Hans Franssen van 80 jaar die daartussen hangt met zijn levensgeschiedenis. Hij is op zijn 18 de op de Hartekamp komen wonen. Nu schildert hij hier met veel plezier.

Expositie in Sint Bavo

In augustus/september hadden we een geweldige expositie en opening met ouders/verzorgers op gepaste afstand, in de Sint Bavo aan de Grote Markt. Hier hebben we maanden plezier aan gehad. Kunstwerken maken, expositie in orde maken, elke week even naar de kerk om ons werk nog een keer te bekijken en tot slot het nagenieten. Ook stond er een artikel in de krant met veel lovende woorden.

Pakje Kunst

Via Special Arts in Amersfoort maakt een groep cliënten mooie kunstwerkjes voor de ‘pakje kunst automaat’. Hier zitten kunstwerkjes in van cliënten uit heel Nederland.

Deze automaat (oude sigarettenautomaat van de bedenker Ronalt Schrauwer) stond tijdens onze expositie ook in de Sint Bavo kerk. Daar waren we heel blij mee!

De automaat is een reizende automaat en staat momenteel weer in Amersfoort bij Special Arts.

Website Blijgoed

Via Special Arts komen we met onze kunst/producten op een overkoepelende website voor dagbestedingsplekken uit heel Nederland.

De website is in zijn testfase en gaat Blijgoed heten. We zijn momenteel heel druk bezig om onze kunstproducten samen met de cliënten te fotograferen, stukjes te schrijven, zelf op de foto te gaan en in te voeren in het Blijgoed systeem. We kunnen niet wachten tot het live is.

Expositie Keramikos

Tot slot is er nog een expositie bij onze kleileverancier Keramikos. In een mooie ruimte staan prachtige keramieken kunstwerken. Deze expo duurt tot het eind van het jaar. Helaas is door de lockdown de winkel nu gesloten. Gelukkig zijn er al heel wat mensen geweest.

Trots

We zijn ongelofelijk trots dat wij, cliënten en begeleiders met elkaar in deze moeilijke corona omstandigheden zoveel kunstprojecten hebben neergezet.

Natuurlijk zijn we erop uit om met al deze activiteiten wat geld te verdienen en naam te maken. Op deze manier kunnen onze cliënten elke dag weer lekker aan de gang met kunstproducten maken. Een zinvolle veilige dagbesteding, eigen kracht, zeggenschap, meedoen in de maatschappij, gezien worden. Daar draait het om. We krijgen vertrouwen en leren van elkaar, dit verbindt ons.

2021

De eerste nieuwe uitdaging voor 2021 is er al. Het is een expositie in het Teylers Museum en het gaat over Geluksvogels.

Wil je op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Wij houden al jaren een Facebook pagina bij. Je kunt ons volgen op Hart Werk en Kunst van de Hartekamp Groep.

We willen iedereen fijne feestdagen en een goed en gezond nieuwjaar wensen.

Zo bereikbaar mogelijk.

Vragen? Neem contact met ons op.
023 - 510 1400
Mail
Zorg aanvragen
Locaties