Willem heeft een maatje gevonden!

‘Willem heeft mijn leven verrijkt, je gunt iedereen zo’n maatje!’

Willem en Heiko zijn maatjes sinds 2018. Omdat Willem een oproep had gedaan op de website Haarlem Voor Elkaar voor een Maatje. De oproep was een filmpje waarin Willem vertelde over zijn werk en hoe leuk het was. Maar hij miste iemand om leuke dingen mee te doen.   Met zijn toekomstige maatje wilde hij graag een colaatje drinken en Haarlem ‘onveilig maken’. Deze originele oproep kon Heiko niet aan zich voorbij laten gaan. Hij reageerde op de vacature. Bij een proefgesprek met Willem en een begeleider, klikte het meteen. De twee mannen hebben in elkaar een maatje gevonden. Ze doen samen leuke dingen, meer dan alleen maar een colaatje drinken. Ze hebben Madam Tussauds’ bezocht, de Amsterdam Look Out, waar ze zelfs op de schommel op grote hoogte zaten, en het Delfts Museum. Dat vonden ze indrukwekkend en mooi. Heiko en Willem spreken een keer per twee maanden af. Ze bedenken van te voren wat ze gaan doen. Op de wensenlijst staan nog alle attracties van de Efteling, het Rijksmuseum, de Apenheul en het strand. Willem vindt het prettig om een wensenlijst te hebben. ,, Dan kan ik even sparen.”, legt hij uit.
Willem is postbode in Haarlem en Heiko is docent op de Hogeschool van Leiden. Heiko woont sinds een klein jaar niet meer in Haarlem, verhuisd voor de liefde bekent hij, maar komt nog graag in Haarlem. Het interview houden we in hun stamkroeg Barista. Vandaag zijn ze samen op pad geweest naar het Bloemencorso dat in Haarlem is neergestreken. Nu is het tijd voor een koffie en een taartje want Willem is net jarig geweest. Heiko heeft zelfs een cadeautje mee voor de jarige.

Heiko vertelt dat hij aan zijn Maatjes-carrière is begonnen zonder ervaring met de doelgroep: mensen met een licht verstandelijke beperking en autisme. ,,Ik wilde iets doen wat onbekend was voor mij.” Ze kenden elkaar al even maar tijdens corona was het soms wel lastig om contact te hebben. ,,Zo op afstand, dat vond ik moeilijk”, zegt Willem. ,,Het is fijn dat we elkaar nu weer kunnen ontmoeten. Op de vraag wat het leukste is aan  maatje zijn, antwoordt Heiko: ,,Samen leuke dingen doen met Willem, dat is leuk en het verrijkt mijn leven”. Willem vertelt: ,,Ik doe nu dingen die ik normaal niet alleen zou doen en ik heb  steden gezien die ik niet zomaar zelf zou hebben bezocht.’ Heiko besluit :,, Ik gun iedereen een Willem in zijn of haar leven, genieten zonder poespas.’

Ook Maatje worden? Kijk op onze website of  mail Vrije Tijd en Vrijwilligers: vtenv@hartekampgroep.nl

Zo bereikbaar mogelijk.

Vragen? Neem contact met ons op.
023 - 510 1400
Mail
Zorg aanvragen
Locaties